Mi-e lehamite

Leave a comment

11 October 2014 by lectiadeistorie

Mi-e aşa o lehamite de toate scrisorile prin care diverşi îşi iau adio de la ţara asta scuipând pe ea şi pe tot încât nu pot spune! Obligatoriu, toţi sunt ultradeştepţi, tineri, ambiţioşi şi jigniţi. Jigniţi de ţară, de poporul ei, de istoria ei care li se pare incertă şi oricum sub demnitatea lor, sub ceea ce îşi imaginează ei că merită în materie de rădăcini.

Toţi au un limbaj elevat, de persoane citite, toţi sunt plini de amărăciune deşi n-au avut timpul fizic necesar să acumuleze atâta venin. Au un ton superior, de oameni care au păţit tot ce se putea păţi, care au suferit toate umilinţele posibile, care nu doar ştiu, ci sunt convinşi fără putinţă de tăgadă că altundeva – oriunde – e mai bine, mai curat, mai frumos. Toţi pleacă să respire aerul proaspăt al altor civilizaţii mai vechi, mai demne, care – nu-i aşa?! – li se potrivesc mult mai bine.

Mi-e lehamite de acreala lor, de cuvintele căutate prin care înjură intelectual, de munca de elaborare pe care au depus-o în scrisorile lor minunate astfel încât ele să devină viral. Scriu de parcă aşteaptă să fie rugaţi să nu plece. Mi-e lehamite de toţi deştepţii ăştia care dau pe dinafară, dar nu se pot afirma pentru că nu-i lasă ţara. Mi-e silă de aerele din cuvintele lor, de fumurile din mintea lor, de abureala din sufletele lor.

Nu s-au născut în ţara potrivită, asta e drama vieţii lor. Dar sunt nişte eroi – pleacă spre ţările unde nu s-au născut dintr-o regretabilă eroare tehnică.

Da, e greu în România. Uneori e urât, alteori e trist – niciodată parcă nu e cum trebuie. E condusă prost sau cu rea credinţă şi e vinovată că se lasă condusă astfel. Dar e ţara în care ei au putut deveni aşa deştepţi, ambiţioşi, plini de idei şi de valoare. E ţara care le-a permis să acumuleze suficient bagaj mental încât să producă plusvaloare aiurea. E ţara în care părinţii lor rămân să le ducă dorul, să-i admire, să-i încurajeze. E ţara în care abia aşteaptă să trimită veşti despre cât de bine le este, cât sunt de bogaţi şi de împliniţi. E ţara din care vor aştepta şi vor primi mereu validarea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

irifa

Istorie romaneasca in fotografii

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

ISTORII REGĂSITE

Probabil cel mai bun blog de istorie!

Lectiadeistorie's blog

Istoria nu este nimic mai mult decat amintiri reimprospatate. Peter C. Newman

Cine uită nu merită! (N.Iorga)

Jurnalul.ro

Cine uită nu merită! (N.Iorga)

Adevarul.ro

Cine uită nu merită! (N.Iorga)

Ziarul Gandul

Cine uită nu merită! (N.Iorga)

Bucurestii Vechi si Noi

Just another WordPress.com site

%d bloggers like this: